Nabohjælp og meget mere

Nabohjælp
NOOB har arrangeret et beboermøde om nabohjælp, der afholdes den 10. juni kl. 19 på Niløse skole.
Nabohjælp er en af de mest effektive tyverisikringer, som borgerne i det lokale boligområde kan gå sammen om.
Hold tyven væk
Opmærksomme naboer er nemlig dem, der bedst holder tyvene væk fra dine ejendele. Ligeledes medvirker Nabohjælp til at styrke det lokale fællesskab.
Ny indsatsgruppe
Det er baggrunden for en ny indsatsgruppe i Sorø Kommune, der som formål har, at få det landsdækkende Nabohjælp bredt ud til alle hjørner af Sorø Kommune.
Politiet, der i forvejen arbejder aktivt med Nabohjælp, var med på ideen, og i Sorø Kommune er man – med borgmester Gert Jørgensen i spidsen – også interesseret i at skabe tryghed der, hvor borgerne bor. Derfor så projekt ”Sorø Kommune Nabohjælp” dagens lys.
Styrker tryghed og fællesskab
I indsatsgruppen sidder to frivillige som begge har erfaring, dels fra tidligere arbejde med Nabohjælp og erfaring med hvordan Nabohjælp implementeres og virker.
Det er rigtig vigtigt for at opnå succes, at alle dele af Sorø Kommune kommer med i det her, og at det gælder alle borgere unge som gamle.
Nabohjælp er gratis og kræver kun få ildsjæle, som kan få alle med i fællesskabet.
På beboermødet i Niløse vil Lokal Politi og koordinator Stig Ebersbach bl.a. fortælle mere om:
Stig Ebersbach ses yderst til højre
Motivationen til at starte Nabohjælp i det lokale boligområde.
- Hvad virker bedst for at stoppe tyven? - Operation Mærkning og nyeste præventive midler indenfor bekæmpelse af indbrud
- Hvordan arbejder politiet ?
- Hvem har Politiet fokus på lige nu
og her?
- Statistikker og efterforskning.
- Ekstraordinære tiltag pt. fra Politiet
i Sorø.
- Hvad er et godt vidne?
- Hvordan kommer man bedst i gang med Nabohjælp.

Borgmester Gert Jørgensen (tv) og politiassistent Torben Christensen fra Sydsjællands- og Lolland Falsters politi deltager i beboermødet på skolen
Fra hedensk til kristen fest
De fleste af os får sikkert lyse midsommerminder og billeder af bål på nethinden, når vi taler om Sct. Hans.
Men hvem er Sct. Hans, og hvorfor fejrer vi denne midsommerfest med bl.a. bål og rituel afbrænding af hekse?
Hedenske solhvervsfester
Før kristendommen kom til Norden var årets store begivenheder de to fester i forbindelse med sommer- og vintersolhverv. Man mødtes, spiste, drak og morede sig.
Kirken betragtede disse fester som hedenske, men i stedet for at forbyde dem, gav man dem et andet navn og en anden betydning.
Sommersolhverv blev til Sct. Hans
Kirken havde i 400-tallet fastlagt Johannes Døberens fødselsdag til 6 måneder før Jesu fødsel, altså den 24. juni. Og det var ganske smart, for nu kunne man i det kristne Danmark fortsat holde en midsommerfest. I stedet for at fejre sommersolhverv, fejrede man nu Johannes Døberens fødselsdag. I Danmark blev han kaldt for Sankt Hans, og man fejrede hans fødselsdag aftenen før, altså Sct. Hans aften. Ligeledes blev vintersolhverv fortsat fejret, men nu som årets store julefest i anledning af Jesu fødsel.
Traditionen med bål kom senere
Fra tidernes morgen vidste man, at et bål kunne holde de onde kræfter på afstand, og med denne betydning tændte man i bl.a. Danmark bål den 30. april på Valborgsaften. Efter kalenderreformen i år 1700, der rykkede denne dato 11 dage frem, blev båltraditionen gradvist ændret fra Valborgsaften til Sct. Hans aften.
Sognepræst Judith Kobbeltvedt Madsen holder årets båltale ved Sct. Hans arrangementet på Niløse skole
Hvornår kom heksen på bålet?
Bålet skulle som sagt skræmme onde kræfter, hekse og andet troldtøj væk, som Holger Drachmann skrev i midsommervisen: ”hver by har sin heks, og hvert sogn sine trolde, dem vil vi fra livet med glædesblus holde.”
Men traditionen med heksen på bålet stammer muligvis fra indvandrede tyske håndværkere, der kendte til myten om heksene, der Sct. Hans nat fløj til Bloksbjerg i Harzen på et kosteskaft.
Sct. Hans andagt i Niløse Kirke
Den 23. juni kl. 18,30 holder sognepræst Judith Kobbeltvedt Madsen en kort andagt i Niløse kirke, hvor hun bl.a. vil fortælle om Johannes Døberen.
Efter andagten holder Judith Kobbeltvedt Madsen båltalen til Sct. Hans arrangementet på sportspladsen ved skolen.
Nu skal andehuset males
Vores gadekær er en fredfyldt oase midt i Niløse, og er for længst kåret som Danmarks smukkeste. Det skal vi værne om og passe på, og det gør vi lørdag den 27. juni, hvor vi maler andehuset.
Brunch og hyggeligt samvær
Vi mødes kl. 10 ved den gamle skole på Bygaden, hvor NOOB byder på brunch og forfriskninger med og uden alkohol.
Mens andehuset bliver forskønnet nyder vi udsigten og samværet, og måske kommer Klaus ud og giver et nummer på harmonikassen.
Maling af andehuset lørdag den 27. juni kl. 10 med brunch og forfriskninger
Maling og pensler er sponso-reret af Vibe’s Malerfirma i Dianalund
Skal vi spille kort?
NOOB har booket Niløse skole hver onsdag hele året. Men udover fællesspisningen den første onsdag i måneden, anvender vi ikke skolen de øvrige onsdagsaftener. Så hvis en gruppe af vores medlemmer har lyst til at mødes til en ugentlig kortaften (på nær den første onsdag i måneden), har vi aulaen kvit og frit.
En whist- eller en bridgeklub?
Om der skal spilles præmiewhist eller turneringsbridge, vil være afhængig af, hvad der er interesse for. Og er der interesse for bridge, kan vi evt. arrangere undervisning for dem, der gerne vil lære at spille bridge. Det vil ikke kræve medlemskab af NOOB for at blive medlem af kortklubben.
Har du lyst…
I første omgang ønsker vi at lodde stemningen, om der blandt vores medlemmer, og deres venner og bekendte, er interesse for at starte en kortklub på Niløse skole.
Har du lyst, eller vil du vide mere, så ring til Ib Skovlykke på tlf. 58260182, eller Bjarne Brix på tlf. 39640220.
Mød en mand der gør en forskel
Den 7. oktober får vi besøg af Mogens Aaby, der efter fællesspisningen fortæller om sit humanitære arbejde for Røde Kors og i Kirkens Korshær.
Mange projekter og missioner
I forbindelse med det frivillige arbejde i Røde Kors har Mogens Åby været på venskabsbesøg i forbindelse med to meget forskellige projekter, nemlig et sundhedsprojekt i Filippinerne, og psykosociale projekter for krigstraumatiserede børn i bl.a. Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Kosovo og Serbien.
Ligeledes har Mogens Aaby være udsendt på en række missioner til flygtningelejre rundt om i verden.
Bl.a. under Balkan krigen til en flygtningelejr i Kroatien, der lå nogle få kilometer fra frontlinjen.
I Azerbaijan var Mogens Aaby leder af flygtningelejre, der husede mere end 60.000 mennesker på flugt fra krigen mellem Azerbaijan og Armenien.
Flygtningearbejde i Danmark
Mogens Aaby har i 13 år arbejdet i Røde Kors asylafdeling som centerleder på forskellige asylcentre op gennem 80erne og begyndelse af 90erne. Bl.a. på center Dianalund.
Mogens Aaby og tolken Branko besøger en bombet landsby i Kroatien
Botilbuddet ”Slusen”
Mogen Aaby’s humanitære virke begyndte med en uddannelse som plejer på Statshospitalet i Nykøbing Sjælland, og han er i dag ansat som assistent i Kirkens Korshærs ”Slusen” i Dianalund, der er et botilbud for kriminelle.
Herudover er Mogens Aaby formand for Røde Kors Slagelse, der er en meget aktiv afdeling med mange aktiviteter for socialt udsatte borgere.
Mogens Åby fortæller om
sit humanitære arbejde i

Røde Kors og Kirkens Korshær
efter fællesspisningen
den 7. oktober
Løvfaldsfest med Danmarks bedste one-man band
Til Løvfaldsfesten i november kommer Brian Nygaard og underholder. Han har
været med i musikunderholdningsbranchen i næsten 30 år og har udgivet en række singler og cd’ere, der har været højt placeret på samtlige af landets dansktoplister.
Den første var dobbeltsinglen med ”Du er ingen Mona Lisa” og ”Ferie på en Autobahn”. Efterfølgende kom den fulde cd, ”Før, Nu og Fremover” med endnu flere hitnumre, og den seneste single, som er en forløber for næste cd-album, med ”Vil du være min for evigt”, spilles pt. på landets radiostationer i forskellige programmer og hitlister.
Fin menu og god musik
Vi skal nyde en flot 3-retters menu inden vi tager dansegulvet i brug.
Hører numre med f.eks. Rasmus Seebach, Thomas Helmig og Kandis til dine favoritter, vil du være i særdeles godt musikalsk selskab med Brian Nygaard.
Løvfaldsfest lørdag den 14. november kl. 18 Pris for medlemmer kr. 250,- Pris for gæster kr. 300,- Billetter kan bestilles og reserveres hos Ib Skovlykke på tlf. 5826 0182
Forret

Hønsesalat på ananasbund
med flutes

Hovedret

Culottesteg
Kryddermarineret svinemørbrad
Flødekartofler
Små ovnstegte kartofler
Coleslaw salat
Grøn salat med dressing

Dessert

Hjemmelavet is på en
symfoni af mandel- og makronbund
Kaffe og the

Der kan købes rød- og hvidvin, øl, sodavand og div. spirituosa til de sædvanlige små priser


Vi kan glæde os til en rigtig god musikalsk oplevelse ved Løvfaldsfesten, hvor musikeren, Brian Nygaard, underholder med sit brede og populære
repertoire

Nyt om NIF 

Du kan se og læse mere om NIF’s mange aktiviteter på: www.niloeseif.dk

NIF’s hovedbestyrelse:

Formand: Dan Krag Andersen, tlf. 21495583, mail: dbka50@gmail.com

Næstformand: Sigvald Jensen, tlf. 50780007

Kasserer: Helle Jeppesen, tlf. 61756285, mail: helle_verup@mail.dk

Suppleant: Leif Kristensen, tlf. 23838621

Musik og sang

Sangklubben mødes den 3. torsdag i måneden på nær månederne juni, juli og august.

Vi har været så heldige at få ægteparret Grethe og Bendt Andersen til at akkompagnere os. Grethe og Bendt er begge pensionerede lærere fra Holbergskolen og er kendt af mange, dels fra deres virke som lærere, dels for deres virke indenfor musikken og visens venner.

Datoer for sangaftener og arrangementer frem til juni 2015 kan du se på næste side i ”Datoer og arrangementer”.

Vil du være med i sangklubben eller ”prøve” en enkelt sangaften, så ring til Annelise Thorn på tlf. 31 92 70 00  eller Elly Andersen på tlf. 58 26 14 27.

 

 

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

17.11 | 12:13

(fortsat) vedrører alle medlemmerne, kan du evt. skrive til mig, så kan jeg lægge dit indlæg under menupunktet "Nyheder". Hilsen Jens-Jørgen

...
17.11 | 12:11

Hej Gert. Nej, det ved jeg ikke. Der er 160 tegn. Hvis du skal bruge mere kan du evt. afslutte med at du vil fortsætte. Hvis det er noget der (fortsætter)

...
16.11 | 22:08

Jens Jørgen Christensen. Ved du hvorfor man har valgt at holde antallet af mulige indtastninger på 159? Kan det ændres? Nogen gange har man brug for mere!

...
07.09 | 11:44

Hej Malene
Du skal kontakte Sorø kommune, Birgitte Wibe Bennedsen, mail: bwm@soroe.dk. Se ovenfor.
Hilsen Jens-Jørgen

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE